Det finns oändligt många som känner igen sig i tanken att vara iakttagen. Som om man är med i en dokusåpa utan att veta om det, precis som i Jim Carrey filmen ”The Truman Show”, där han plötsligt inser att hela hans liv har sänts på TV. Det är både en fascinerande och skrämmande tanke att själv uppleva det. Samtidigt är det i vår tid nästan omöjligt att undvika att synas, trots att man kanske inte vill. Du kan hamna på en mingelbild, på en Facebookbild, i en Youtube-film – var som helst, utan att ens veta om det.

Kristianstadsbladet har tagit upp hur man kan hantera de sociala mediernas påverkan av privatlivet. De menar att var och en sätter en egen gräns, och tror att sociala medier i framtiden kommer att få fler att värna om sitt privatliv. Men man får inte glömma hur svårt det är att skydda sig, när man inte vet att man är med. Ta bara alla dessa flashmobs som anordnats, till exempel när Mikael Jacksson dog. Flera hundra hamnade säkerligen filmen som sändes för miljoner på Youtube, och det är inte speciellt troligt att alla godkände sin medverkan. Visst är det roligt när det händer, visst bringar det glädje. Men alla kanske inte vill se sig på film, och där står man utan möjlighet att stoppa miljontals människor att se. I framtiden kanske integriteten blir så viktigt att man anställer Spotlight PR i Stockholm i samband med större flashmobs eller liknande. Just för att undvika att någon känner sig illa behandlad, eller illa berörd. Förhoppningsvis blir det så, men det återstår att se helt enkelt.

Att bli taggad på osmickrande bilder på Facebook är något av det värsta som finns. Även om man kan ”un-tagga” sig själv är det alltid lika jobbigt att fundera på hur länge bilden, med ens tagg, legat ute, och hur många som hunnit se den. Kanske därför vi är så måna om att var inloggade på Facebook i princip jämt? Det är nog många som vaknat upp efter en vild utekväll, loggat in på Facebook eller Instagram med sömndruckna ögon och sedan stönat djupt när bild efter bild på dem i olika, groteska poser och miner dykt upp på skärmen. Det är just detta att man själv inte har någon kontroll över vilka bilder som läggs upp som kan kännas skrämmande. Och även om man kan ta bort sin tagg, så att det blir svårare för folk att hitta bilden, finns den ändå kvar där för allmän beskådan. Och inte har det blivit bättre nu när Facebook bestämt sig för att testa en ny funktion som gör att man kan ”promota”, eller göra reklam för, sina bilder.

Hoppas bilden inte är promotad!

”Betalknappen är begränsad till de med färre än 5 000 vänner och prislappen för att få sitt inlägg eller foto på väl synlig plats ligger enligt uppgift runt 7 dollar, cirka 47 svenskar kronor, rapporterar CNN Money. En talesperson för Facebook uppger att priset ännu inte är fastställt, utan är en del av det pågående testet. Bolaget har länge givit företag möjlighet att betala för att marknadsföra sina tjänster till en bredare publik. Nu är siktet inställt direkt mot de dagliga användarna, en grupp som Facebook uppenbarligen ser en möjlighet att kunna tjäna mer pengar på.”

Detta kunde man läsa i Svenska Dagbladet för ett tag sedan. I och med den här nya funktionen blir det alltså ännu mer skrämmande att logga in på Facebook – tänk om din killes ex hämndlystet promotat en bild på er två där hon ser ut som Skönheten och du Odjuret? Eller kanske du och dina vänner fastnar på en bröllopsbild där ni håller i paraplyer med tryck som förstör intrycket av ett romantiskt bröllopsfoto, och som i sin tur gör att ni snart har hela brudparets släkt efter er?

 

teknik och ITI och med att tekniken tagit oss med stormsteg och utvecklingen går framåt hela tiden så utvecklas också de smidiga lösningarna på våra problem. IT i sig har öppnat en hel värld för att kommunicera och vi får tillgång till personer som annars är otillgängliga för oss på grund av geografiska avstånd. Vi samtalar över telefoner och chattar med de som inte är närvarande i rummet och detta har förändrat hela vårt sätt att kommunicera med varandra. Vi flyttar hela verksamheter till den digitala världen och det mesta sker via elektronik. Ett ökat fenomen är att sköta alla bankärenden, shopping och deklaration via Internet. Med hjälp av e-legitimationer kommer vi långt utan att behöva gå till det fysiska stället och legitimera oss. För att alla våra ärenden ska bli uträttade krävs det att vi har tillgång till teknik som vi oftast inte ens funderar en sekund över.

Tekniken som gör det möjligt

För att mycket av den teknik vi använder dagligen skall fungera så krävs det att personer och företag står bakom utvecklingen av program och teknik. Vaimo exempelvis är ett företag som hjälper företag att starta webbshoppar, dessa webbshoppar måste ha ett program som är tillförlitligt i alla processer som beställning och betalning. De använder sig av system som Magento för att erbjuda ett tryggt sätt att sköta sin e-handel på. Med systemet så slipper företagen tänka på en massa extra kring dem tekniska detaljerna och kan rikta in sig på att utveckla och förbättra sin produkt istället. Det smarta med Vaimo är att man tillsammans med företaget kan skräddarsy efter sina egna behov.

Mycket av vårt samhälle har idag placerats på nätet. Det handlar inte bara om forum, internetbanker och bokningar av alla dess slag utan även om handel. Att handla på nätet är både intressant och spännande, just för att det finns så mycket att välja mellan. Det är därför också man måste se upp lite för vad man gör och tittar efter. En regel man kan ha är att gå efter sajter man kan se har fått bra recensioner, bara som ett exempel.

Blir det då billigare att handla på nätet? I många fall blir det faktiskt det. Man kan säga att alla företag har sina inköpspriser och sätter utifrån detta sina priser på prylarna de köper in. Därför varierar priserna från ställe till ställe man söker på. Att handla på nätet innebär också att man kan få hem varor direkt hem och det kan i längden också bli billigare jämfört att åka till en butik, handla där och sedan släpa varorna hem. Genom att handla på nätet kan man välja att ta faktura och därmed betala en kort tid senare. Det kan vara en bra lösning om man inte har råd att betala på en gång. Man kan naturligtvis också göra en avbetalning.

Som sagt var, pryldjungeln på nätet är stort och det finns mycket att söka efter. Ett tips, kolla även in Allaannonser.

Som egenföretagare kan det vara frestande att göra allt själv när man driver ett eget företag, men det är något som man bör akta sig för. Det är nästan alltid bättre att anlita professionella, alltså de som specialiserat sig på just den uppgift man vill ha utförd. Resultatet blir så pass mycket bättre att det är värt den extra kostnad det innebär, så är det i stort sett alltid. Undantaget skulle möjligen vara bokföring, där man som företagare är ansvarig för böckerna även om man låtit en annan firma sköta dem.

Vad är det då för tjänster som man kan hyra in andra för att sköta? Några av de bästa exemplen är:

 • Framtagande av grafisk profil för företaget. Här gör man klokt i att vända sig till folk som kan design, eftersom en väl genomförd profil kommer att skapa uppmärksamhet för företaget.
 • Hemsidan är idag en av de viktigaste kanalerna för ett företag. Därför är det viktigt att den ser bra ut, fungerar i alla webbläsare och dessutom i mobiler och på surfplattor. En webbyrå kan hjälpa till med detta.
 • Slutligen kan man behöva marknadsföra sig gentemot potentiella kunder. Vilket sätt som är bäst beror mycket på vilken bransch man är verksam i, men de flesta reklambyråer kan hjälpa till med detta.

-skillnaden är inte så stor som man skulle önska ibland.

När facebook lanserades för ett par år sedan var nyheter online endast begränsat till några av landets största medier och deras egna sidor. De var mycket begränsade och inte särskilt läsarvänliga. Men det fanns i alla fall en distinktion mellan vad som var pålitliga nyheter och vad som var prat i olika Communitys och chat-sidor. Den distinktionen var helt enkelt att den typ av media som höll på med nyheter var de som stod för pålitlighet. Men det var en tid innan social media.

Nyheter på facebook

Efter att communityn facebook växt sig så stor att de flesta människor idag får stora delar av sin uppdaterade världsuppfattning via sociala medier har man slutat ifrågasätta varifrån alla nyheter kommer. En självsanering av denna nyhetskonsumtion eller rättare sagt allätande. Det är svårt kanske att föreslå någon sorts riktlinjer för ett hållbarhetsarbete inom det här problemfältet. Antalet sociala medier växer och nyhetsförmedlare drunknar i flödet om de inte simmar medströms. Men där får de istället tampas med fula fiskar som annonsörer och bloggare.

Nyhetsförmedlare knockas av inkompetens

Twitter och bloggar och stjärnor som dyker upp överallt i rundgången på tv och facebook bidrar starkt till ett förorenande av nyhetsströmmen. Det kanske inte är renodlade nyheter som förväxlas med journalistik på nätet. Det är själva debatten och diskussionerna omkring de olika ämnena som dyker upp i media. Missförståndet är när människor i communityn förväxlar journalistiskt underbyggda nyheter med vad någon utan trovärdighet har sagt i ett kommentarsfält eller på sin blogg. Diskussionerna som förs inom communityn som facebook eller twitter bör betraktas för vad de är, diskussioner, inte fakta eller nyheter.

Internet var från början ett datronätverk för kommunikation mellan amerikanska universitet, och det baserades på nätverket ARPANET, som hade utvecklats för att användas av det amerikanska försvaret. Internet var dock inte särskilt användarvänligt innan Tim Berners-Lee, forskare vid CERN i Schweiz, bestämde sig för att skapa den mer användartillvänliga versionen World Wide Web, som förkortas www.

Ett av de stora modeorden inom webben de senaste åren har varit web 2.0. Uttrycket myntades dock redan 1999. Då, för tolv år sedan, fanns varken Facebook, molntjänster som Dropbox eller ärendehanteringssystem på nätet. Ändå är vi kvar med samma gamla web. Eller är vi det?

Man kan säga att termen slog igenom 2004, men det finns egentligen varken ett start- eller ett slutdatum. Web 2.0 handlar inte om någon speciell standard som ska rullas ut (alltså inte som HTML 5 och CSS 3), utan om hur utvecklarna skapar sidor och funktioner, och om hur användarna väljer att utnyttja dessa funktioner. Det drivs varken av utvecklarna eller användarna ensidigt, utan i en sorts dubbel rörelse.

Inte minst har utbyggnaden av trådlösa nätverk och tredje generationens mobiltelefoni medfört att allt fler tjänster utnyttjas på stående fot. En del av dessa tjänster kan dessutom bara användas i mobilen.

Av tolv testade program för anti virus är Norton Antivirus det bästa, enligt Dennis Technology Labs. Både i år och i fjol. Tvåa kom Kaspersky Internet Security. ESET Smart Security 4 kom trea. Alla program var av årets modell – vilket betyder 2011 för de som testades under 2010. Testet gjordes så realistiskt som möjligt, med hot som en riktig användare kunde möta. Ju längre infektion, desto större risk.
Resultatet var att program som blockerar attacker tidigt ger bättre skydd. Ju längre ett virus har tillgång till datorn, desto större är risken. Inget program ger 100 procent skydd – genomsnitted är att de klarar 87.5 procent av alla hot. Att blockera attacker tidigt är viktigt för att många malwareprogram initierar nedladdningar av mer komponenter över tiden, och blir svårare och svårare att få bort.

Blockera inte legitima program

Viktigt är också att antivirus inte blockerar program som användaren själv vill installera. Det är ett irritationsmoment som användarna kan leva utan. Norton och ESET klarade sig helt utan att ge falska alarm, medan Kaspersky listade några av programmen som ”potentiellt farliga”.

Explorer 6 bjuder in infektion

Hoten hämtades från Internet, och testades på datorer konfigurerade med datorer som var känsliga för infektion genom att ha Windows XP Professional med XP Service Pack 2 och Internet Explorer 6 installerade. De hade också äldre versioner av vanliga program som Adobes Flash Player och Reader. Har man själv en dator med den konfigurationen hemma så ligger man med andra ord illa till.

Olika skydd från säkerhetsprogram

Säkerhetsprogrammen gav olika mycket skydd. Ett bra program ger försvar mot hot genom att neutralisera malware så fort det uppträdde, och hindrar därmed att det får fäste i systemet. Det är det bästa fallet; men datorn kan också ta bort malware som infekterat datorn. Händer det finns det risk för att datorn blir infekterad. De mest effektiva antivirusprogrammen klarade att neutralisera elva av hoten, och försvara mot 178. Ändå blev de infekterade elva gånger. Men de minst effektiva programmen neutraliserade 21 hot och försvarade sig mot 123, med 56 infektioner som resultat.
De testade programmen var:

 • Avast! Free AntiVirus
 • AVG Anti-Virus Free Edition
 • Avira Personal – Free Antivirus 10
 • BitDefender Internet Security 2010
 • ESET Smart Security 4
 • G Data InternetSecurity 2011
 • K7 Total Security 10
 • Kaspersky Internet Security 2011
 • McAfee Internet Security 2010
 • Microsoft Security Essentials
 • Norton Internet Security 2011
 • Trend Micro Internet Security 201

Den här blogginlägget beskriver i korthet hur utveckling för aktiviteter på nätet har gått från att skapa egen hemsida på ett webbhotell, till att ha sin egen blogg antingen till att vara aktiv på olika sorters sociala nätverk. Ungefär för 10-15 år sedan när internet tog fart på allvar i de breda lagren, så var det vanligaste att man använde någon form av verktyg för att åstadkomma statiska sidor i ren hårdkodad HTML. Det var nästlade tabeller med bakgrunder i skriande färger och rörliga gif-bilder på galopperande hästar med mera. Så här såg det ut ett bra tag, och det allmänna internetanvändandet bestod i princip av att läsa eller ladda hem filer av olika slag. Inte sällan rörde det sig om upphovsrättsskyddat material.

Tvåvägskommunikation

Bloggarna introducerade möjligheten till tvåvägskommunikation eftersom det går att kommentera innehåll och eftersom man via s k ping, blir varse vilka som länkar till ens egen blogg. Därmed är saken klar. Webb 2.0 blir alltså ett flerdimensionellt rike. Facebook, Youtube och Twitter är de tjänster som hjälpt till att flytta ut mycket av vår dagliga kommunikation på nätet. Vi har inte bara fått nya och mer effektiva kanaler. Vi har förmodligen också blivit mer kommunikativa som människor.

Sociala nätverkens tid

I framtiden finns all data tillgänglig i molnet och det olika sociala nätverken sys ihop till en enda stor synergi där information och tjänster flyter fritt. Här uppstår nya affärstillfällen i varje sekund och det är bara att hoppa på tåget. I skrivande stund är Facebook det överlägset största sociala nätverket.

Seglivad favorit

Med tanke på alla ny sorters kommunikationsplattformar som dyker upp och försvinner så får man ändå säga att forum-formatet står sig förvånansvärt bra. Det är naturligtvis en komplex fråga att svara på, men en orsak skulle kunna vara att forumet har en lång historia och vid det här laget är det ett format på plattform som de flesta är bekanta med. Inte bara på en ytlig nivå, utan också på ett djupare kommunikativt plan. Exempelvis tenderar många forum att ha problem med hövlighet. Det kan vara något att funder över innan du startar ett eget forum. En av de äldsta och största svenska webbplatserna är ju Flashback.org som är ett bevis på att forum-formatet kan vara mycket effektivt.

Några som har haft en förhållandevis revolutionerande idé – eller som åtminstone har gjort något kreativt av en revolutionerande idé – är Offerta.se. Det är en form av community för leverantörer av tjänster där privatpersoner kan komma i kontakt med mängder av skilt branschfolk, så som städare, golvläggare, rörmokare eller elektriker.
Tjänsten gör stor framgång online, eftersom att det tidigare inte funnits samma stora utbud samlat på en och samma plats för den som exempelvis vill hitta städfirma.
Det är möjligt, kanske rentav troligt, att liknande tjänster kommer kunna konkurrera om Offertas kunder, men i dagläget håller Offerta en så särartad ställning på offertmarknaden, att den som vill ha en hantverkare – oavsett slag – fortsätter att välja tjänsten som Offerta erbjuder.

Alla har något att vinna på den här formen av samordningscentral; Offerta kan erbjuda dyrbar reklamplats, konsumenterna kan nå fram till bra leverantörer och dessa i sin tur får jobb. Den formen av Alla vinner-situation tycker vi om på Tagville!

« Äldre inlägg