Taggar gör en inte alltid taggad

Att bli taggad på osmickrande bilder på Facebook är något av det värsta som finns. Även om man kan ”un-tagga” sig själv är det alltid lika jobbigt att fundera på hur länge bilden, med ens tagg, legat ute, och hur många som hunnit se den. Kanske därför vi är så måna om att var inloggade på Facebook i princip jämt? Det är nog många som vaknat upp efter en vild utekväll, loggat in på Facebook eller Instagram med sömndruckna ögon och sedan stönat djupt när bild efter bild på dem i olika, groteska poser och miner dykt upp på skärmen. Det är just detta att man själv inte har någon kontroll över vilka bilder som läggs upp som kan kännas skrämmande. Och även om man kan ta bort sin tagg, så att det blir svårare för folk att hitta bilden, finns den ändå kvar där för allmän beskådan. Och inte har det blivit bättre nu när Facebook bestämt sig för att testa en ny funktion som gör att man kan ”promota”, eller göra reklam för, sina bilder.

Hoppas bilden inte är promotad!

”Betalknappen är begränsad till de med färre än 5 000 vänner och prislappen för att få sitt inlägg eller foto på väl synlig plats ligger enligt uppgift runt 7 dollar, cirka 47 svenskar kronor, rapporterar CNN Money. En talesperson för Facebook uppger att priset ännu inte är fastställt, utan är en del av det pågående testet. Bolaget har länge givit företag möjlighet att betala för att marknadsföra sina tjänster till en bredare publik. Nu är siktet inställt direkt mot de dagliga användarna, en grupp som Facebook uppenbarligen ser en möjlighet att kunna tjäna mer pengar på.”

Detta kunde man läsa i Svenska Dagbladet för ett tag sedan. I och med den här nya funktionen blir det alltså ännu mer skrämmande att logga in på Facebook – tänk om din killes ex hämndlystet promotat en bild på er två där hon ser ut som Skönheten och du Odjuret? Eller kanske du och dina vänner fastnar på en bröllopsbild där ni håller i paraplyer med tryck som förstör intrycket av ett romantiskt bröllopsfoto, och som i sin tur gör att ni snart har hela brudparets släkt efter er?