Problemet med långa telefonköer

Att stå i kö är en del av livet, men när det kommer till telefonköer så är det en kö som vi inte lärt oss fungera i. Lösningen är ett mer effektivt system, men något som många trotts allt inte har. 

726527-businessman-headacheI en artikel på Sverigesradio.se går det att läsa att man när man ringer till Försäkringskassan blir man hängandes i en telefonkö under en lång tid. Sveriges Radios journalister testade och innan de hade kommit fram hade det gått 35 minuter. Handlar det om många andra organisationer kan det ta mycket längre tid. Exempelvis för Bredbandsbolaget kan det ta timmar i kö innan man kommer fram och får uträtta sitt ärende. Vad som kanske kan vara värst är när man ringer, får vänta i kö för att linjen sedan råkar brytas och man då måste upprepa hela proceduren igen. Fler och fler företag väljer allt mer mobil växel från Uno för att på detta sätt hålla kolla på sina telefonsamtal så inget missas samt att man ska erbjuda de som ringer bästa tänkbara service. För vad alla företag borde tänka på eller bör tänka på mer är vikten av ett bra första bemötande.

Vikten av support

I dagens samhälle blir det allt mer viktigt med att ha en så bra support som möjligt då en missnöjd kund kan ge ifrån sig många ringar på vattnet som leder till stora och jobbiga vågor för personalen, artikeln om familjen som hamnade i telefonkö hos 112 är otroligt tragiskt och något som verkligen inte ska förekomma. I artikeln från Sveriges Radio finns även en länk där man kan klicka för att besvara frågan om man anser att det borde finnas regler för telefontider och man får där lämna sin åsikt. Som företag gäller det att tänka på följande:

  • Hur fungerar vår support?
  • Hur många samtal är det som vi missar att ta?
  • Är det idé att köra en undersökning på hur människor upplever vår kötid eller vår support?
  • Hur kan man effektivisera för att få nöjdare kunder?
  • Vad är det vi som företag kan vinna på det?