Nya lösningar för telefonväxel

De traditionella telefonväxlarna börjar få konkurrens av nya system och lösningar. Kommunerna har till exempel börjat gå över till att använda Skype för intern och extern kommunikation. Medan andra myndigheter och företag satsar på andra lösningar.

346540-telephone

Sedan ett par veckor tillbaka har Varberg kommun kommunicerat via Skype istället för genom en traditionell telefonväxel, skriver Sveriges Radio. Det var för några månader sedan som kommunen bestämde sig för att skrota sin vanliga telefonväxel för att istället testa på Skype. Än så länge verkar den nya kommunikationsplattformen fungera bra och man ser många fördelar med den här lösningen. Bland annat ser de nu möjligheten för folk som inte kan höra att ringa in. De kan nu koppla upp sig via ett videosamtal med en tolk som tredje part.

Billigare lösning

Det är allt fler som börjar se över de traditionella växlarna för att antingen spara pengar eller öppna upp för nya möjligheter. Det är till exempel många företag som har gått över till Cellip sip trunk och den här växeln är mer modern än den dyra ISDN-anslutningen. De som har gått över till denna tjänar alltså pengar och får samtidigt en växel som är mer driftsäker. Det finns även andra lösningar som mobila växlar, som många företag föredrar just för att de är lite säkrare och mer kostnadseffektiva.

Vill hitta ersättande tjänst

Microsoft har länge försökt hitta en lösning som kommer ersätta de traditionella telefonväxlarna men än så länge har de inte lyckats med detta enligt IDG. För fem år sedan spådde företaget att kommunikationsplattformen Lync skulle ersätta telefonväxlarna men så blev inte fallet. Nu tror de att Skype istället kan göra jobbet och det återstår att se om Microsoft lyckas med sina planer.