Ingen täckning för boende i Pajala

Peter Eriksson, tidigare språkrör för Miljöpartiet och numera Digitaliseringsminister, har lyft ämnet om att skärpa lagen för teletäckningen.

Till Sveriges Radio säger han ”Det är oacceptabelt att människor på landet inte har någon mobiltäckning. När Telia tar bort koppartråden måste vi ersätta den med någonting som fungerar. Vi måste ställa tuffare krav på Telia och Post – och telestyrelsen”.

Och han har ju verkligen en poäng där, för det är rent ut sagt orättvist att vissa inte ska kunna ringa, sms eller gå online på mobiltelefonen bara för att de bor i en speciell stad. En av de som upplever detta är Niklas Siivonen som bor i Käymäjärvi vilket ligger i Pajala kommun. Där saknas mobiltäckning nästan helt och hållet och Niklas tycker så klart att detta inte är att acceptera. Han har till och med behövt gå upp på taket för att hitta mobiltäckning, någonting som självklart gör att man inte kan arbeta ordentligt eller följa vad som händer runt om i världen.

Även många företag har haft problem med täckningen på sina bolag, någonting som kan bero på övergången från analoga telefoner till digitala. Men det finns bra växellösningar för företag att installera, det kan man läsa mer om på exempelvis noll7noll. Där har man som företag mer av ett eget ansvar för att få det att fungera till skillnad från de som bor i Pajala och inte själv kan ordna med det mobila nätet.

Kanske kommer Peter Eriksson att få igenom lagen om bra täckning, det är ju verkligen första steget mot en jämlik telefoni. För alla måste ha möjlighet att kunna ringa, sms:a och använda sociala medier. Det fungerar inte att de som bor långt upp i landet som till exempel Pajala, ska leva som om mobiltelefoner inte fanns. Det måste Post- och telestyrelsen lösa snarast, helst redan igår.