Facebook kränker användares privatliv

De flesta av oss använder sociala medier och tycker att det fungerar felfritt. Andra känner dock att sina privatliv blir kränkta av olika anledningar när det medverkar i sociala medier. Faktum är att vi ger företag som Facebook rätten att kränka våra privatliv när vi registrerar oss hos dem.

2699634-homepage-of-facebook-com

Vi har tidigare skrivit om att de sociala medierna påverkar privatlivet en hel del och att många kan känna att deras privatliv blir kränkt. Ofta handlar detta om att någon lägger upp en bild eller video som man själv inte vill vara med i. Men det kan faktiskt även handla om att själva företaget som står bakom mediet kränker ens privatliv.

Personer stämmer Facebook

Detta har i alla fall 25 000 österrikare tyckt att Facebook har gjort. Nu har österrikiskt domstol gått med på att ta upp fallet där dessa österrikare stämmer IT-jätten, skriver DN Ekonomi. I stämningsansökan har Facebook anklagats för ”ett stort antal” brott mot användarnas rättigheter och detta innefattar den ”illegala” användningen av insamlade data samt Facebooks roll i amerikanska underrättelsetjänstens massövervakningsprogram Prism.

Facebook gör undersökningar i smyg

Den senaste tiden har det faktiskt kommit ut en del information om att Facebook har gjort saker bakom användarnas rygg. Bland annat har de i ett stort experiment manipulerat 689 003 användares nyhetsflöden utan att de vetat om detta. För en del av användarna plockades alla inlägg som var positiva bort, och för några gällde det de negativa. Experimentet gjordes för att undersöka om användarnas beteende skulle förändras. Det var i mitten på januari 2012 som beteendevetare på Facebook lät manipulera sidans nyhetsflöde hos slumpvist utvalda användare. Den som tycker att det känns fel att få sitt nyhetsflöde manipulerat utan den egna vetskapen, kan inte göra så mycket åt det. När man registerar ett konto hos Facebook ger man nämligen klartecken för att informationen man lämnar kan komma att användas till bland annat forskning, testning och utveckling.